Ефективність дії природних акарицидів на імаго іксодових кліщів (Ixodes ricinus) - Воронова, Н. В.; Горбань, В. В.; Богаткіна, В. А. (Acta Biologica Ukrainica)
Необхідність обмеження популяцій іксодових кліщів - одне з найважливіших завдань сучасної науки в напрямку пошуку більш сильних, ефективних та екологічно безпечних акарицидів. Нами досліджено хімічний склад ефірних олій Salvia officinalis L., Thymus serpyllum L. та Pinus sylvestris L. та їхні потенційні акарицидні властивості проти іксодових кліщів. Досліджено 730 екземплярів іксодових кліщів, зібраних стандартним методом на прапор у період із травня 2018 року по червень 2019 року в біогеоценозах Запорізької області. Результати досліджень показали акарицидну дію ефірних олій шавлії, лікарської та чабрецю повзучого. Так, LD50, розрахований для ефірної олії шавлії склав 3,0% за 24 години, а для чабрецю – 1,0% за 2 години. Ефірна олія сосни звичайної виявила себе як атрактант. Зроблено припущення, що ефірні олії є перспективними як альтернативні препарати для обмеження чисельності іксодових кліщів на територіях, де склалися умови інфікування кліщовими інфекціями.