Зимівля водно-болотних птахів у районі Дніпровської гідроелектростанції у 2015 – 2019 роках - Козодавов, С. В. (Acta Biologica Ukrainica)
Моніторинг орнітофауни в місцях масової зимівлі водоплавних птахів на внутрішніх водоймах України є важливою складовою заходів із збереження вразливих видів птахів та видового різноманіття взагалі. Досліджені видовий склад та чисельність водно-болотних птахів у районі Дніпровської гідроелектростанції (47,856 N, 35,073 E) у зимові періоди 2015 – 2019 рр. Загалом обраховано 77741 особину водно-болотних та хижих птахів, що відносяться до 26-ти видів, 8-ми родин та 7-ми рядів. Обліки птахів проводилися щорічно в грудні та січні, шляхом візуального обстеження акваторії та узбережжя р. Дніпро від греблі гідроелектростанції до мостових переходів через р. Дніпро у межах м. Запоріжжя. За період досліджень до зимуючих угруповань входили від 12 до 18 видів птахів. Чисельність птахів коливалася від 5318 до 17072 особин. У січні 2016 та 2017 рр., з сильними морозами та стійким льодоставом, Mergus merganser був абсолютним домінантом зимуючих угруповань. У ці роки індекс концентрації домінування був найбільшим та складав 0,49. У зимовий період 2017/18–2018/19 рр. із більш м’яким температурним режимом домінував Larus canus, cубдомінантом був Larus cachinnans. Індекс концентрації домінування був найменшим – 0,22. На зимівлі було зареєстровано 4 види птахів з охоронним статусом. Їх частка в угрупованнях не перевищувала 0,5 %. Зимуючі угруповання у 2008/2009 рр. найбільш подібні за видовим складом до угруповань 2016/17 рр. (CS=0,74). Із врахуванням частки участі кожного виду зимуючі угруповання 2008/2009 рр. найбільш подібні до угруповань 2015/16 рр. (CN=0,73).