Гельмінти кефалей (Teleostei: Mugilidae) Середземноморського регіону: літературний огляд - Сарабєєв, В. Л.; Ткач, Є. В. (Acta Biologica Ukrainica)
Гельмінти - різноманітна і багата група паразитів риб, серед яких є небезпечні збудники захворювань, що можуть призводити до масових епізоотій серед популяцій риб. Огляд присвячено гельмінтам кефалевих риб (Mugilidae), що мешкають у водах Середземного та Азово-Чорноморського басейнів. Кефалі мають велике економічне значення з огляду на споживання та рекреацію. Дослідження охоплює огляд гельмінтів від шести видів: Mugil cephalus (L.), Chelon labrosus (Risso), C. auratus (Risso), C. ramado (Risso), C. saliens (Risso) та Planiliza haematocheila (Temminck, Schlegel). Наведено стислий огляд історії таксономічних та фауністичних досліджень паразитів гельмінтів від кефалей у Середземномор’ї. Історія вивчення гельмінтів кефалей сягає понад 200 років та бере початок від опису акантоцефали, виконаного Рудольфі в 1819 році. Сто чотири види гельмінтів було відзначено у близько 130 опублікованих працях. До 1900 року було зареєстровано менше ніж 10 видів, переважно досить великих. Із 1960-х років таксономічні зусилля дослідників гельмінтів кефалей швидко зростали, сягнувши найвищого рівня в першій декаді ХХІ століття (описано 13 нових видів). Але за останнє десятиріччя було виявлено та описано лише один новий вид гельмінтів від кефалей. Ми припускаємо, що зменшення кількості описаних видів, що спостерігалося протягом останнього десятиріччя, є наслідком попередніх інтенсивних таксономічних зусиль. Імовірно, це призвело до фактичної оцінки різноманітності видів для досліджуваної території. У структурі гельмінтофауни переважають дигенеї і специфічні паразити. Найбагатше різноманіття гельмінтів виявлено в Азово-Чорноморських кефалей, тоді як найбідніше ‒ у східному Середземномор’ї. Порівняно велика кількість видів (20), визначених до родового або родинного рівня, залишають перспективи для подальших таксономічних досліджень гельмінтів кефалей.