Вплив екстрактів чорноморських водоростей-макрофітів на показники проростків м’якої пшениці - Собітняк, М. Т.; Ткаченко, Ф. П. (Acta Biologica Ukrainica, 2022)
Останнім часом у багатьох країнах світу віддається перевага використанню регуляторів росту, отриманих із біологічних об’єктів, оскільки вони краще засвоюються рослинами та в екологічному плані більш прийнятні. У результаті досліджень учених низки країн доведена можливість використання як джерел стимуляторів росту біомаси морських водоростей. Однак в Україні це питання залишається маловивченим. З огляду на наявні дані літератури встановлено, що прибережжя Чорного моря містить значні запаси та широке біологічне різноманіття морських рослинних ресурсів, до складу яких входить значний спектр біологічно активних речовин. У роботі з’ясовується вплив екстрактів із чорноморських водоростей-макрофітів із відділів Ochrophyta ( Phaeophyceae), Rhodophyta та Chlorophyta на біометричні показники та вміст пігментів у проростках пшениці в лабораторних умовах. Матеріалом для дослідження слугувало насіння озимої м’якої пшениці Triticum aestivum L. сорту «Асканійська», яке пророщувалося в екстрактах морських макроводоростей. Екстракти готували зі свіжозібраної рослинної маси таких видів водоростей, як Pylaella littoralis Kjellm., Polysiphonia sanguinea (C. Agardh) Zanard. та Ulva compressa L. Водорості були відібрані у квітні в Одеській затоці Чорного моря з поверхонь твердих субстратів на глибині 0,5 м. Приготування екстрактів та експеримент проводився на основі попередньо апробованих методів. Пророщування впродовж тижня мали значний рістстимулюючий вплив. На 7-й день довжина пагона збільшилася на 12–19%, тоді як загальна довжина кореневої системи (без кореневих волосків) зросла на 27–43% порівняно з контролем. Встановлено стимулюючий ефект отриманих екстрактів на фотосинтетичний апарат проростків через значне збільшення кількісного вмісту хлорофілу а (на 19–42%), хлорофілу b (на 25–32%) і каротиноїдів (на 25–45%). Зазначено, що макроводорості Чорного моря є джерелом ростових речовин на етапі проростання насіння та мають перспективи застосування як підкормка та біостимулятори росту рослин.