ОНТОГЕНЕЗ ARCTIUM LAPPA L. В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Сокол, О.В. (Acta Biologica Ukrainica)
Розглянуто вікові зміни в процесі розвитку A. Lappa L. (Asteraceae) різного географічного походження в умовах Правобережного Лісостепу. Охарактеризовано чотири вікові періоди – латентний, прегенеративний, генеративний та постгенеративний. У дослідженого виду A.lappa всіх зразків сім’янки видовжено- чи ширококлиноподібні, дещо сплющені з боків, часто злегка вигнуті, ребристі. У перший рік життя рослини проходять стани: проростка, ювенільний, іматурний та віргінільний. На другий рік рослини вступають у генеративний період, плодоносять та відмирають. Для досліджених вікових станів наведено біоморфологічні параметри рослин.