ОСОБЛИВОСТІ МОРФО-ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ТА ІМУННИХ ПОКАЗНИКІВ У СПЕРМІ І СИРОВАТЦІ КРОВІ ПРИ БЕЗПЛІДДІ - Бовт, В.Д.; Романова, М.Д. (Acta Biologica Ukrainica)
Статтю присвячено вивченню проблеми безпліддя, а саме визначенню морфо-функціональних та імунних особливостей сперми й сироватки крові безплідних чоловіків. За результатами обстежень чоловіків репродуктивного віку встановлено морфо-функціональні особливості еякуляту в безплідних осіб та виявлено такі відхилення від норми: зменшення об’єму еякуляту в 1,5 разу (р < 0,05) та кількості сперматозоїдів майже в 7 разів (р < 0,05), збільшення в’язкості у 2 рази (р<0,05), підвищення рН на 0,2 одиниць рН, та наявність аглютинації, еритроцитів, сперміофагів та великої кількісті лейкоцитів. Під час досліджень було відмічено, що в сім’яній плазмі та сироватці крові 19,65% безплідних чоловіків концентрація антиспермальних антитіл збільшена в 6 раз відносно чоловіків, у яких репродуктивна функція не порушена. Із усіх 117 обстежених чоловіків у 11,96% осіб ймовірною причиною безпліддя є утворення антиспермальних антитіл внаслідок порушення функції гемато-тестикулярного бар’єру. Проаналізувавши отримані дані, можливо припустити, що таке порушення спричинене раніше перенесеними урогенітальними інфекціями, оскільки в цих осіб виявлені антитіла IgG до U. urealiticum, M. hominis, Chl. trachomatis та T. vaginalis.