РАРИТЕТНА КОМПОНЕНТА ФАУНИ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАПОВІДНИКА «ХОРТИЦЯ» - Козодавов, С.В.; Муленко, М.А. (Acta Biologica Ukrainica)
Представлено інформацію про сучасний склад раритетної фауни Національного заповідника «Хортиця», згідно з Червоною книгою України та ратифікованими Україною міжнародними природоохоронними документами. За останніми даними фауністичних досліджень, на території Національного заповідника «Хортиця» зареєстровано 1186 видів комах, 6 видів земноводних, 9 видів плазунів, 39 видів риб, 207 видів птахів та 34 види ссавців. Раритетна компонента фауни представлена 436 видами, занесеними до національних та міжнародних охоронних списків різного рангу. 77 видів тварин занесено до Червоної книги України, 59 видів – до баз даних МСОП (IUCN), 395 видів – до Європейського Червоного списку, 251 вид перебуває під охороною Бернської конвенції, 105 видів – Боннської конвенції, 26 видів – Вашингтонської конвенції.