ВПЛИВ LACTOBACILLUS PLANTARUM ОНУ 12 І AGROBACTERIUM TUMEFACIENS C58 НА ПРОРОСТАННЯ І ДЕЯКІ РОСТОВІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПАРОСТКІВ ТОМАТА - Масловська, Н.С.; Ліманська, Н.В. (Acta Biologica Ukrainica)
Обробка насіння томата сорту Балада бактеріями штама Lactobacillus plantarum ОНУ 12 підвищувала енергію проростання на 15%, середню довжину кореня паростка – на 13%, а обробка безклітинною культуральною рідиною цього штама збільшувала схожість на 21,2%. На етапі проростання насіння томата фітопатоген Agrobacterium tumefaciens C58 не чинив видимого негативного впливу, натомість, безклітинна культуральна рідина підвищувала схожість на 13%, а середню довжину кореня паростків – на 7%. Виражений стимулюючий ефект спостерігався у випадку обробок насіння сумішшю клітинних суспензій лактобацил і патогенних агробактерій: збільшення схожості на 27,1%, середньої довжини надземної частини – на 11%. Якщо до культур додавали культуральну рідину іншого мікроорганізму, також спостерігалася стимуляція проростання (14,5-17,2%). Явище підвищення стимулююча активності лактобацил за індукції іншим мікроорганізмом описано нами уперше.