MAGNOLIOPSIDA СЕРЕДЗЕМНОМОРСЬКОГО ПОХОДЖЕННЯ У ФЛОРІ м. ОДЕСИ - Васильєва, Т. В.; Коваленко, С. Г.; Немерцалов, В. В. (Acta Biologica Ukrainica, 2017)
Наведені результати вивчення дводольних рослин середземноморського походження у флорі міста Одеси. Усього визначено та проаналізовано 246 видів з 171 роду та 57 родин, які відносяться до класу Magnoliopsida та мають середземноморське походження. Аналіз життєвих форм за І. Г. Серебряковим показав переважання в дослідженій флорі однорічних трав’янистих рослин, за системою Х. Раункієра виявилося домінування терофітів (40,8 % від загальної кількості досліджених видів). Аналіз екобіоморфологічної структури показав домінування рослин мезофітної фракції флори за гігроморфою та геліофітної фракції – за геліоморфою. Серед досліджених рослин за хронотипом найбільше кенофітів, за ступенем натуралізації та адаптації – епекофітів. За господарською цінністю більше лікарських, декоративних, медоносних та харчових рослин. Співвідношення всіх досліджених показників серед археофітів та кенофітів відображає історичну спрямованість заносу рослин із середземноморського регіону.