ЕКОЛОГО-ФАУНІСТИЧНИЙ АНАЛІЗ ФАУНИ ТРЕМАТОД РИБ СЕРЕДНЬОЇ КУРИ В МЕЖАХ АЗЕРБАЙДЖАНУ - Шакаралієва, Є.В. (Acta Biologica Ukrainica)
У 2009-2013 роках автором повним гельмінтологічним розтинам піддано 326 риб, що відносяться до 12 видів, виловлених із Середньої Кури, виявлено 24 види трематод. Більшість виявлених видів – паразити кишечника або кришталика очей риб, в інших органах риб відмічено по 1-3 види трематод. 10 видів досягають статевої зрілості в організмі риб, а 14 видів паразитують в рибах на стадії метацеркарія. Усі знайдені види, за винятком одного, здатні паразитувати в представниках одного або декількох сімейств риб. У різних видів риб відмічено від двох до шести видів трематод. У гамбузії і амурського чебачка, занесених сюди людиною, трематод не виявлено. Серед виявлених трематод 9 видів є збудниками захворювань риб, а 2 види становлять небезпеку для людини при потраплянні в її травний тракт. Церкарії 14-ти видів, які використовують риб як другого проміжного господаря, при зіткненні з поверхнею тіла людини можуть проникати в шкіру і викликати дерматит.