ВПЛИВ ВІКУ НА ПЕРЕКИСНЕ ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ У КРОВІ І ФЕРТИЛЬНІСТЬ САМЦІВ ЩУРІВ - Єщенко, Ю.В.; Бовт, В.Д.; Романова, М.Д. (Acta Biologica Ukrainica)
Дослідження присвячене впливу віку на регуляцію перекисно-окиснюваних процесів у крові, а також на фертильність у самців щурів. Використано цитохімічні і біохімічні методи. Досліджувались залежні від віку зміни в перекисному окисненні ліпідів та їх зв’язок з чоловічою фертильністю. Дослідження проводилися на безпородних самцях щурів віком 1, 3, 12 і 24-місяці. Визначали стан ферментативних та неферментативних систем крові, також було вивчено фертильність за такими показниками, як рухливість сперматозоїдів, їх кількість та морфологія. Крім того оцінювали вміст хелатоутворюючих металів (Zn, Mg, Cu) у плазмі крові та спермі і їх вміст у сперматозоїдах. Встановлено, що найнижча активність антиоксидантної системи крові була у молодих та старих щурів, а найбільша – у дорослих, аналогічні результати були отримані для показників фертильності та стану металолігандного гомеостазу. Результати дослідження: 1) стан антиоксидантних систем залежить від віку; 2) вміст хелатоутворюючих металів (Zn, Mg, Cu) в плазмі крові, спермі та в сперматозоїдах залежать від віку; 3) фертильність залежать від віку.