АКТИВНІСТЬ ГІПЕРТРОФІЧНИХ СИГНАЛЬНИХ ШЛЯХІВ У СЕРЦІ РЕГУЛЮЄТЬСЯ α-Е-КАТЕНІНОМ - Балацький, В. В.; Мацевич, Л. Л.; Півень, О. О. (Acta Biologica Ukrainica)
Альфа-Е-катенін – ключовий компонент адгезивних комплексів у дорослому міокарді. Раніше було показано, що генетичний нокаут цього гена в ембріогенезі не призводить до порушень у кардіогенезі смертності. Але роль α-Е-катеніну в розвитку і функціонуванні дорослого серця не повністю з’ясована. Делеція гена α-Е-катеніну призводить до підвищення активності канонічного Wnt і Yap сигналінгів, а також до розвитку гіпертрофії і летальність мишей із делецією гена α-Е-катеніна. У роботі ми зосередилися на дослідженні активності гіпертрофічних каскадів у серці тварин із нокаутом α-Е-катеніну. Використовували мишей із умовним нокаутом гена α-Е-катеніну і трансгенних αMHC-Cre мишей. Для аналізу рівня тотальних і фосфорильованих форм білків, які беруть участь у регуляції MAPK, ПК-В і ПК-А сигналінгів використовували метод Вестерн-блотінг. Ми виявили, що гетеро- і гомозиготний нокаут α-Е-катеніну в ембріональному серці пов’язаний із підвищенням активності ПК-В і пригніченням активності ПК-А сигнальних шляхів, що характерно для гіпертрофії міокарда та серцевої недостатності. Крім того, активність MAPK1/3 сигнального шляху також була порушеною в мутантних серцях. Отже, наші дані свідчать, що α-Е-катенін регулює сигнальні каскади, які критично важливі для функціонування серця та його ремоделювання.