ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ BLOCKCHAIN У ГОЛОСУВАННІ - КолесніковВ. A. (Computer Science and Applied Mathematics, 2022)
У роботі обговорюється технологія blockchain та пов’язані з цією технологією інструменти, розглядається застосування цієї технології, представлено веб-додаток для голосування на виборах як приклад застосування технології та обговорюються переваги та недоліки технології blockchain загалом та стосовно голосування зокрема. Технологія blockchain була розроблена для першої криптовалюти, відомої як Bitcoin, як механізм транзакцій. Ця технологія має децентралізований характер і сьогодні знайшла своє застосування у багатьох сферах, включаючи фінансовий та страховий ринки. Технологія blockchain дозволяє перевіряти записи користувачів, захищати їх, запобігаючи можливості зміни, зберігати їх для історичних рекордів та захищати ці записи від несанкціонованого доступу через її децентралізовану природу. Користувачі завжди мають повний доступ до своїх записів транзакцій. Інформація достовірна та актуальна. Коли створюється запис транзакції, вся необхідна інформація про транзакцію розміщується в рекорді, а також використовується механізм публічного ключа – приватного ключа. Потім запис транзакції передається кожній стороні в мережі, перевіряється та записується в публічну книгу записів. Технологію blockchain можна використовувати при голосуванні. Системи голосування зазвичай є централізованими. Це обмежує безпеку та ефективність. Шахрайство на виборах – це ще одна проблема на виборах, що призводить до зниження явки виборців, що, в свою чергу, полегшує вчинення шахрайства. Прозорість – це важлива і бажана характеристика виборів у багатьох країнах. Згадані вище характеристики технології blockchain добре підходять для цієї мети. Ми розробили веб-додаток для голосування як доказ концепції. Замість грошей, як у випадку з криптовалютою, ми використовуємо один голос як транзакцію цифрового активу. Перевірка та збереження записів, необхідні під час голосування, гарантовані технологією blockchain. Наш додаток розроблений як децентралізована система веб-голосування, яка забезпечує публічний та прозорий процес голосування, захищаючи при цьому анонімність особи виборця, конфіденційність передачі даних та можливість перевірки бюлетенів. Ми також враховуємо поточні обмеження технології, пов’язані з голосуванням. Деякі основні недоліки використання технології blockchain – це доступ до обчислювального пристрою та необхідна технологічна зрілість. Ці проблеми можуть виключити частину населення від голосування. Природним рішенням є використання змішаного підходу, за якого паперові бюлетені надаються як резервні на кількох виборчих дільницях. Тим не менш, технологія blockchain є доцільною у використанні як механізм виборів, що було продемонстровано як доказ концепції в цій роботі.