АНАЛІЗ ПІДХОДІВ ДО СТВОРЕННЯ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЮ БЕЗПЕКОЮ ДЛЯ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА НАУКОВИХ УСТАНОВ - Шило, Г. М.; Добринін, І. С.; Матвіїшина, Н. В. (Computer Science and Applied Mathematics, 2024)
У статті розглянуто особливості впровадження систем управління інформаційною безпекою (СУІБ) у закладах вищої освіти та наукових установах. Показано актуальність захисту інформаційних активів, зокрема персональних даних здобувачів і співробітників, конфіденційних досліджень і технологій подвійного призначення в умовах зростання кіберзагроз. Проведено аналіз поточного стану інформаційної безпеки в українських навчальних закладах, що виявляє основні проблеми, як-от обмежене фінансування, нестача кваліфікованих фахівців та відсутність стандартизованих підходів. Досліджено досвід упровадження систем управління інформаційною безпекою в університетах різних країн. У статті розглядаються різні методики побудови СУІБ, що містить лінійку міжнародних стандартів ISO/IEC 27000, методологію IT-Grundschutz та вимоги Національного банку України. Здійснено порівняння цих підходів із погляду ефективності, гнучкості та відповідності нормативним вимогам. Для вибору оптимальної методики використано метод аналізу ієрархій (AHP), що дає змогу оцінити й порівняти альтернативи на основі багатьох критеріїв: сфера застосування; орієнтація; гнучкість; технічна деталізація; сертифікація; юридична відповідність; витрати на впровадження. З огляду на специфіку діяльності навчальних закладів і відповідність міжнародним стандартам, зроблено висновок, що найбільш ефективним підходом до створення СУІБ є використання лінійки міжнародних стандартів ISO/IEC 27000. Основними перевагами розробки СУІБ на базі стандарту ISO/IEC 27001:2022 для університетів є універсальність та можливість проведення сертифікації, яка зміцнює довіру партнерів і державних структур, а також розширює можливості міжнародного співробітництва. Запропоновано основні поступові кроки впровадження СУІБ за ISO/IEC 27001:2022, починаючи від діагностичного аудиту й розробки політик до сертифікації та постійного вдосконалення. Підкреслено важливість системного підходу до інформаційної безпеки у вищих навчальних закладах і наукових установах, що дасть змогу забезпечити стабільну роботу та міжнародну співпрацю.