ВДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ, ОБЛІКУ ТА ДОСТУПУ ДО МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ АБОНЕНТІВ ОПЕРАТОРА ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ - Кірей, К. О. (Computer Science and Applied Mathematics, 2023)
У статті розглядається один з напрямів організації доступу та тарифікації абонентів оператора телекомунікацій з урахуванням сучасних вимог та розвитку мережевих технологій. В Україні організацією доступу абонентів до мережі Інтернет займаються оператори електронних телекомунікацій (оператори). Організація доступу інтегрує у собі процеси авторизації, автентифікації та тарифікації абонентів і має задовольняти певним технічним, користувацьким та законодавчим вимогам. З огляду на те, що ці вимоги можуть змінюватися організація доступу є актуальним завданням. Метою дослідження є поліпшення організації доступу до мережі Інтернет абонентів оператора телекомунікацій з урахування сучасних вимог та розвитку мережевих технологій. На основі аналізу технологій організації доступу абонентів до мережі Інтернет було виокремлено технології, що дають змогу організувати такий доступ у контексті сучасних вимог. На основі аналізу предметної галузі, відповідних технологій та дослідження наявних автоматизованих систем розрахунків (АСР) сформовані вимоги щодо програмної системи контролю, обліку та доступу до мережі Інтернет абонентів оператора телекомунікацій. Емпіричним шляхом виконано тестування та дослідження працездатності АСР. Наукова новизна полягає у розробленні вдосконаленого алгоритму тарифікації пакетів абонентів оператора телекомунікацій та додаткових можливостей щодо керування доступом абонентів до мережі Інтернет. Практична значимість розробленої системи полягає у наявності необхідного функціоналу для організації доступу та тарифікації абонентів оператора телекомунікацій з урахуванням сучасних вимог та розвитку мережевих технологій.