ОЦІНЮВАННЯ РИЗИКІВ У СИСТЕМАХ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ СФЕРИ ІНЖИНІРИНГОВИХ ПОСЛУГ - Траченко, Л. А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2018)
У статті підкреслюється, що нова версія міжнародного стандарту ISO 9001: 2015 «Системи управління якістю. Вимоги» вносить еволюційні зміни щодо функціонування систем управління якістю підприємств різних сфер діяльності. Доведено, що формування систем управління якістю (СУЯ) на підприємствах сфери інжинірингових послуг у контексті вимог міжнародних стандартів ISO серії 9000 є дієвим механізмом удосконалення їхніх господарчих процесів, підвищення конкурентоспроможності та забезпечення високої якості виконання робіт (послуг). Автор наголошує, що впровадження на підприємствах сфери інжинірингових послуг нової версії міжнародного стандарту ISO 9001:2015 сьогодні є складним завданням. Вище керівництво інжинірингового підприємства має забезпечити інтеграцію системи управління якістю в бізнес-процеси компанії. Новим та суттєвим напрямом у досягненні цієї мети є визначення та оцінювання ризиків підприємства, враховуючи його контекст (зовнішні та внутрішні фактори, що впливають на діяльність підприємства; аналіз потреб та очікувань зацікавлених сторін). У статті акцентовано увагу на питаннях впровадження стандарту ISO 9001:2015 в діяльність підприємств сфери інжинірингових послуг та адаптації їхніх систем управління якістю до нових змін стандарту з урахуванням специфіки діяльності підприємства, зокрема, стосовно визначення, обробки та оцінювання ризиків. Висвітлено різні підходи до розкриття сутності ризику та доведено, що їх існування не сприяє формуванню ризик-орієнтованого підходу до планування та проведення контролю у сфері господарювання. Наведено тлумачення поняття ризику в стандарті ISO 9001:2015 та вимоги щодо планування дій з обробки ризиків й можливостей, інтегруючи та впроваджуючи ці дії в процеси системи управління якістю, а також оцінюючи результативність впроваджених дій. Автор висловлює думку, що оптимальними методами для оцінювання ризиків у системах управління якістю підприємств сфери інжинірингових послуг є: причинно-наслідкова діаграма Ісікави, діаграма Парето, метод експертних оцінок. Наведено переваги та недоліки кожного з методів, можливих для застосування підприємством. Автор доводить, що зважаючи на те, що сфера інжинірингових послуг характеризується складними процесами виконання робіт, ефективним засобом щодо виявлення, ідентифікації та оцінювання ризиків на рівні процесів є FMEA-аналіз. Побудовано алгоритм FMEA-аналізу процесів виконання робіт (послуг) та розкрито методологію його застосування.