ФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Череп, О.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2018)
У сучасних умовах господарювання одним з важливих чинників стабільного ефективного функціонування українських підприємств є успішне здійснення інноваційної діяльності, яка дозволяє значною мірою забезпечити їх конкурентоспроможність. Проте, як свідчать результати досліджень, впровадження різних нововведень на вітчизняних підприємствах, як правило, здійснюється час від часу, а не на постійній основі. Це свідчить про низьку інноваційну активність підприємств в Україні. Кількість підприємств, що впроваджують інновації, зменшується з щороку і зараз становить 12–14%, що менше в 3–4 рази, ніж в інноваційно розвинутих економіках. Більшість промислових підприємств середнього та великого бізнесу взагалі не впроваджували і не мають на меті в подальшому реалізовувати інноваційні проекти. Однією з причин цього є відсутність належного досвіду в управлінні нововведеннями і ефективного організаційно-економічного механізму управління інноваційною діяльністю. Отже, необхідною умовою успішного господарювання є формування й використання цілісного організаційно-економічного механізму управління інноваційною діяльністю, який передбачав би чітку впорядкованість його елементів і ефективність їх взаємодії. У статті розглянуто існуючі організаційно-економічні механізми управління інноваційною діяльністю. Виділено їхні переваги та недоліки, що у подальшому дозволить сформувати ефективний механізм, за допомогою якого управління інноваційною діяльністю на промислових підприємствах призведе до їх високої активності.