АНАЛІЗ МЕТОДІВ ПЛАНУВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ - Варламова, І.С.; Сем’янова , І.Ю. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки)
Проаналізовано традиційні та сучасні методи планування собівартості. Здійснено класифікацію витрат виробництва з метод визначення елементів, котрі складають собівартість продукції. Обґрунтовано, що доцільність використання кожного з методів залежить від низки чинників, а саме особливостей діяльності підприємства: характер виробничого процесу, вид продукції, рівень складності виробничого процесу, досягнуті результати та кон’юнктури ринку. Серед традиційних виокремлено та охарактеризовано такі методи: метод планування витрат за техніко-економічними характеристиками, кошторисний, метод калькуляції, нормативний. Серед сучасних методів планування зосереджено увагу на таких: позамовний спосіб калькулювання собівартості продукції, попередільний (попроцесний), метод величин покриття та таргет-костінг. Виокремлено таргет-костінг як метод калькулювання собівартості продукції, що дозволяє по-новому поглянути на взаємозалежність ціни, прибутку і собівартості. Визначено, що за умови впровадження таргет-костінгу можуть виникнути певні труднощі: у розробці нового продукту повинні брати участь підрозділи; фактична собівартість може несподівано перевищити цільову вже в процесі виробництва; не варто змінювати технологію виробництва нового продукту тільки для того, щоб знизити його собівартість. Виокремлено чинники зниження собівартості продукції: зниження собівартості продукції за рахунок змін обсягу виробництва та постійних витрат; зміни собівартості продукції за рахунок економії матеріалів і зниження їх вартості; зниження собівартості продукції за рахунок зростання продуктивності праці, що перевищує темпи зростання заробітної плати.