ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ДЕРЖАВНОГО СЕКТОРА ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Богма, О. С.; Зублевська, Я. Ю. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки)
Державний сектор економіки являє собою важливу складову, адже вирішує важливі й складні завдання, які не завжди здатна вирішити ринкова економіка. Державний сектор виступає фундаментом для повноцінного виконання державою своїх функцій та завдань, особливо в аспекті надання суспільних послуг, соціального захисту населення, реалізації соціальних завдань, що є запорукою забезпечення стабільності та розвитку суспільства. Опрацьовано дослідження й публікації іноземних та вітчизняних авторів, у яких розглядаються точки зору на функціонування державного сектора економіки. Розкрито теоретичну сутність та значення державного сектора економіки. Державний сектор – частина економічної системи, що передана у повну чи часткову власність державі для забезпечення загальних потреб суспільства, критеріями автентичності якої є права управління, отримання прибутку у вигляді дивідендів та розпорядження централізованими фондами грошових коштів його інституційних одиниць. Розглянуто основні проблеми, наявні сьогодні у сфері функціонування державного сектору економіки України. Зроблено висновок, що сьогодні функціонування державного сектору в Україні є недостатньо ефективним через наявність численних проблем, з-поміж яких недосконала законодавча база, брак достовірної інформації, недосконалість публічного контролю, неефективність приватизації, корупція, тіньова економіка, неефективне використання державного майна тощо. Систематизовано основні заходи, які доцільно вжити для підвищення ефективності функціонування державного сектору економіки України, а саме шляхом підвищення інформаційної прозорості, боротьби із корупційною складовою, удосконалення приватизаційних процесів та створення ефективного управління.