СУТНІСТЬ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ - Коваленко, А.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки)
Стаття присвячена аналізу та узагальненню наукових підходів щодо трактування поняття та сутності податкової політики. Розкрито сутність поняття податкової політики на рівні підприємства, країни та як правовий сегмент. Виокремлено особливості, які виділяють учені в податковій політиці задля направлення податкової політики в окрему сферу. Тобто податкова політика може розглядатися як на макрорівні, так і на макрорівні. Кожен термін має свої особливості, у які входять завдання, цілі та функції податкової політики. Податкова політика підприємства має основне завдання – оптимізація податкового навантаження. Для податкової політики підприємства є більше функцій. Податкова політика країни повинна постійно управляти податковим навантаженням для усіх суб’єктів оподаткування. Важливо не тільки зібрати більше грошей, а й розробити рентабельне навантаження, щоб підприємство мало прибуток для розвитку і щоб до державного та місцевих бюджетів теж дійшли гроші. Податки є основним прибутком держави, тому менеджмент податкової системи та податкової політики є вкрай важливим. Запропонували своє бачення тлумачення терміна податкової політики, дослідили, як податкова політика взаємодіє з державою та суб’єктами оподаткування, проаналізували, як мають поводитися суб’єкти податкової політики, щоб вона ефективно працювала. Узагальнили типи податкової політики, які розширюють бачення функцій і цілей податкової політики. Як і організм, кожен тип відповідає за свої функції і взаємодіє з іншими типами, що створює систему управління податкової політики.