УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНИМИ РИЗИКАМИ НА ПРОМИСЛОВОМУ ПІДПРИЄМСТВІ - Алексеєва, Л. М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки)
На сучасному етапі розвитку економіки України постає гостра необхідність залучення інвестицій на промислові підприємства. Проте політична та економічна нестабільність в країні підвищує ризики при реалізації інвестиційних проектів. Теоретико-методологічну основу дослідження складають праці провідних науковців, як вітчизняних, так і зарубіжних. Зацікавленість дослідників у вирішенні цієї проблеми зумовлена об’єктивними і суб’єктивними обставинами, серед яких сприяння модернізації, збільшення обсягів виробництва, підвищення рівня ринкової конкуренції, позитивний вплив на платіжний баланс та розвиток інвестиційної інфраструктури промислового підприємства. Це, своєю чергою, потребує активізації інвестиційних процесів, спрямованих на створення конкурентоспроможної продукції. Невизначеність зовнішнього середовища, підвищений, порівняно з розвиненими країнами, рівень ризику зумовлюють актуальність проведення досліджень, спрямованих на розробку методик аналізу й управління інвестиційними ризиками на промислових підприємствах з урахуванням специфіки розвитку національної економіки. Важливе місце займає аналіз шляхів мінімізації інвестиційних ризиків на базі попередніх досліджень учених різних країн. У статті висвітлено питання сутності інвестиційного ризику та наведено його класифікацію. Охарактеризовано види інвестиційних ризиків і проаналізовано їх вплив на інвестиційну діяльність промислового підприємства. Обґрунтовано доцільність здійснення процесу управління інвестиційними ризиками, описано послідовність його основних етапів та розглянуто основні аспекти та засади їх здійснення. Наведено матрицю вибору стратегії управління інвестиційними ризиками, яка дозволяє інвестору приймати оптимальні рішення щодо уникнення чи мінімізації негативного впливу ризику на реалізацію інвестиційного проекту.