СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПРОБЛЕМИ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ - Череп , А.В.; Довга , В.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки)
У статті розкрито теоретичні основи поняття «реструктуризація підприємства», охарактеризовано мету та цілі проведення реструктуризації. Розглянуто питання виникнення поняття «реструктуризація». Вивчено еволюція цього поняття. Визначено етапи розвитку поняття «реструктуризація» і сформульовано особливості перетворень процесу реструктуризації підприємств. Описано проблеми, що спричиняють необхідність реструктуризації підприємств. Виокремлено основні види реструктуризації залежно від стану підприємства і умов навколишнього середовища; визначено основні проблеми, що знижують ефективність реструктуризації на вітчизняних підприємствах. Розкрито концептуальні основи процесу реструктуризації підприємства як способу адаптації підприємств до змін ринкового середовища, забезпечення його економічного зростання в довгостроковому періоді, інтеграції та взаємозв’язку із стратегією підприємства. Обґрунтовано актуальність дослідження, що пов’язано переважно із втратою взаємозв’язків та ринків ближнього зарубіжжя, внаслідок чого результати виробничої діяльності катастрофічно знизилися або з’явилися серйозні проблеми з ліквідністю, які ставлять підприємство в скрутне становище. За таких умов менеджмент підприємства активно впроваджує антикризові стратегії, в основу яких покладено процес реструктуризації. Науковість дослідження розкривається в комплексному підході до процесів реструктуризації у взаємозв’язку зі стратегією підприємства, що базується на узагальненні ролі превентивних (адаптаційних) заходів у досягненні стратегічної стійкості підприємства з урахуванням тенденцій внутрішніх і зовнішніх інтеграційних процесів.