УЗАГАЛЬНЮЮЧА ОЦІНКА ІННОВАЦІЙНОСТІ РОЗВИТКУ РОСЛИННИЦТВА НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Шевченко , В.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2018)
Проведено узагальнюючу оцінку інноваційності розвитку рослинництва на сільськогосподарських підприємствах лісостепової зони Харківської області на основі дослідження динаміки тенденцій зміни прибутку з урахуванням чинника інфляції та факторних ознак. Встановлено, що основною ознакою інноваційності розвитку рослинництва в сільськогосподарських підприємствах є підвищення прибутку від реалізації продукції випереджаючими темпами, ніж підвищення базисних індексів інфляції, тоді як собівартість виробленої продукції повинна, навпаки, якщо і підвищуватись, то меншими темпами, ніж щорічне зростання цін. Додатковий аналіз у розрізі окремих підприємств показав, що 12 % підприємств із загальної сукупності досліджуваних підприємств Харківської області мали темп підвищення прибутку по галузі рослинництва на 1 га менше, ніж темп щорічного підвищення цін, що відповідно засвідчувало факт відсутності ознак інноваційного розвитку, тоді як 88 % сільськогосподарських підприємств лісостепової зони Харківської області мали інноваційний тип розвиту, що підтверджується більшим темпом підвищення прибутку рослинництва на 1 га порівняно з темпом щорічного підвищення цін, який дорівнював 22,09 %. Досліджено тенденції зміни факторів першого порядку впливу на зміну прибутку загалом по рослинництву в розрізі по основних сільськогосподарських культурах. Визначено, що переважна частина інновацій підприємств, які найбільш швидко розвиваються, зосереджена в технологічній сфері, бо вони мають найбільше зростання урожайності культур, у сфері маркетингу, бо зафіксовано максимальне значення щорічного темпу приросту цін реалізації та в управління витратами, бо вони мають найнижче зростання собівартості 1 ц продукції.