ПОДАТКОВА ПІДТРИМКА РОЗВИТКУ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА - Бабміндра , Д.І.; Коваленко , А.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2018)
У статті проаналізовано динаміку зміну рентабельності роботи секторів підприємств Запорізького регіону. Запорізкий регіон по рівню підприємств є дуже розвиненим і займає 5 місце серед інших регіонів України. Більшу частку займають малі та середні підприємства. Саме тому розвиток регіону залежить від прибутку цих секторів. Розглянуто рентабельність підприємств, які типи операційної діяльності підприємств приносять прибуток, а які працюють збитково. Ми з’ясували, що загальна статистика негативна. Багато сфер працюють або в збиток або майже не приносять прибутку. Такі сфери, як освіта, медицина, спорт та наука, зараз є нерентабельними, що призводить до деградації інновайційно-інвестиційного розвитку, соціального розвитку та зміни демографічної статистики до зниження. Податкова політика це головний важель збору грошових коштів до бюджету. Великий податковий тягар змушує підприємства знаходити шляхи зменшення виплат. Так однією з проблем є рівень тіньової економіки. Проаналізовано рівень зміни тіньової економіки країни. Також є проблема з корупцією та інвестиційною ситуацією. Розглянуто динаміку зміни надходжень іноземних інвестицій. У результаті аналізу були узагальнені проблеми, які виділяють як вчені, так і міністерство, а саме проблема податкового законодавства, розвиток тіньової економіки, корупції, недовіра до влади, поганий інвестиційний клімат та відсутність стратегії розвитку економічної сфери країни. Запропоновані шляхи вирішення цих проблем шляхом зміни податкової політики, що може вирішити більшість проблем економічного розвитку та вплине на розвиток інвестиційного розвитку.