ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ РИНКУ ЕКОСИСТЕМНИХ ПОСЛУГ У ЛІСОВОМУ ГОСПОДАРСТВІ - Худолєй , Л.В.; Сафонов , В.Є. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки)
У статті визначено сутність поняття екосистемних послуг та проаналізовано сутність ринку екосистемних послуг. Поглиблено теоретико-методологічні засади формування та розвитку екосистемних послуг й запропоновано заходи до стимулювання розвитку ринку екосистемних послуг у лісовому господарстві. Доведено доцільність внесення змін до державного впливу на природокористувачів в напрямі дотримання ними природоохоронних вимог. Обґрунтовано залежність успішного розвитку й масштабу екосистемних послуг у лісовому господарстві від впливу держави та виконання природоохоронних вимог. Розглянуто сутність та особливості формування ринку екосистемних послуг у лісовому господарстві. Досліджено праці та думки відомих науковців стосовно особливостей та сутності формування ринку екосистемних послуг у лісовому господарстві. Сформульовано класифікацію ринків екосистемних послуг та визначено їх основні функції. За допомогою вивчення особливостей ринків виявлено чинники, які можуть впливати на попит і пропозицію. Визначено особливості формування ринку в лісовому господарстві. Досліджено сутність ринку вуглецю та дозволи на викиди парникових газів. За допомогою вивчення ринку виявлено перспективні напрямки розвитку екосистемних послуг у лісовому господарстві, які б упроваджували економічні механізми раціонального лісокористування й сприяли повній реалізації заходів з охорони навколишнього середовища.