МІЖНАРОДНІ ЗМІШАНІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ: ТЕОРЕТИЧНА СУТНІСТЬ ТА ПРАКТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ - Юняо, Чень (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки)
Проаналізовано теоретичне визначення поняття «міжнародні змішані перевезення» та суміжні з ним категорії. Проведено демаркаційну лінію між трактуваннями «змішані перевезення» та «мультимодальні перевезення». Виокремлено ознаки транспортної системи в умовах реалізації міжнародних змішаних перевезень: мультимодальність, мультисекторальність, мультипроблемність та мультидисциплінарність. Визначено головні критерії прийняття рішення щодо доцільності вибору того чи іншого виду транспорту для перевезення вантажів, а саме: вартість послуг, час доставки товару до кінцевого споживача та надійність, а також тип вантажів. Здійснено умовне ранжування видів транспорту за критеріями вартість, швидкість та надійність. Обґрунтовано, що для здійснення міжнародних змішаних перевезень потрібно використовувати декілька видів транспорту з метою оптимізації процесу доставки вантажу від виробника до кінцевого споживача на основі використання багатокритеріального аналізу. Визначені критерії та ранжування видів транспорту дозволили представити кожен із них у системі «вартість-швидкість-надійність». Отримано результати для кожного з видів транспорту: водний – «1-4-3», залізничний – «2-3-1», автомобільний – «3-2-4», авіатранспорт – «4-1-2». Обґрунтовано, що при визначенні типів транспорту, задіяних у міжнародних змішаних перевезеннях, варто враховувати додаткові критерії: відстань, тип вантажу, максимальні можливості видів транспорту.