ЕЛЕКТРОННІ ГРОШІ В ПЛАТІЖНІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ - Батракова , Т.І.; Глушенко , Ю.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки)
В наш час розвиток технологій призвів до інновацій в платіжній системі та сприяв появі електронних грошей. Досліджено переваги і недоліки функціонування електронних грошей в платіжній системі України. Опрацьовано дослідження та публікації іноземних і вітчизняних авторів, в яких розглядається впровадження та використання електронних грошей у платіжну систему. З праць дослідження було виділено основні підходи до визначення сутності поняття «електронні гроші». Електронні гроші – одиниця вартості, яка зберігається на електронному пристрої, приймається як платіжний засіб іншими особами, ніж особа, яка їх випускає, і є грошовим зобов’язанням цієї особи, що виконується в готівковій або безготівковій формі. Перерахоно банки, що підключені до центрального маршрутизатора, який був створений Національним банком України. Зазначено переваги приєднання банків до платіжної системи ПРОСТІР. На основі проведеного дослідження стверджено, що для функціонування безготівкових платежів необхідна чітка регламентація нормативно-правовими актами. Запропоновано заходи, що будуть сприяти безперервному розвитку безготівкового обігу в нашій країні: комплекс заходів НБУ, політика банків щодо підвищення привабливості безготівкових розрахунків, політика держави, спрямована на зростання попиту на безготівкові розрахунки. Розглянуто, структуру безготівкових операцій з платіжними картками і перераховано переваги використання безготівкових операцій. Перспектива подальших досліджень полягає у вивченні сучасних технологій та інструментів безготівкового обігу в нашій країні.