ЦИФРОВА ЕКОНОМІКА: ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ - Матвейчук , Л. О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки)
Стаття присвячена дослідженню теоретичних аспектів цифрової економіки, враховуючи нагальність та актуальність цього напряму за сучасних умов формування інформаційного суспільства та цифровізації економічних відносин його учасників, глобалізаційних економічних процесів та процесів інтеграції до єдиного світового цифрового ринку. Здійснено аналіз понятійно-категоріального апарату, який присутній у наукових дослідженнях з проблематики цифрового розвитку економіки; виявлено поліваріантність наукових визначень дефініції «цифрова економіка» та виділено спільну ознаку в трактуванні цього типу економіки – широке застосування інформаційно-комунікаційних технологій. Проаналізовано публікації представників бізнесу у сфері інформаційних технологій щодо розуміння цифрової економіки, з’ясовано, що цифрова економіка практиками розглядається як економічні процеси з активним використанням інформаційних технологій та мережі Інтернет. Запропоновано авторське трактування дефініції «цифрова економіка» та виокремлено її характерні ознаки. Виділено особливості цифрової економіки та основні принципи цифровізації економіки, запропоновано їх доповнення. Розкрито фактори впливу на її розвиток та наведено ключові комплексні визначники цифрової економіки. Розкрито основні компоненти цифрової економіки та аргументовано включення до їх списку нової складової «цифрове врядування». Охарактеризовано процеси економічних взаємовідносин суб’єктів цифрової економіки, розкрито електронний формат співпраці її учасників: суб’єктів підприємництва, громадян та державних органів. Виділено напрям міжнародних економічних стосунків за умов глобалізації національних економік. Наведено стратегічні пріоритети для країн, відповідно до стадії розвитку цифрової економіки: зародження цифрової економіки, перехід до цифрової економіки, перетворення економіки в цифрову. З’ясовано початковий етап формування розвитку вітчизняної цифрової економіки, наведені наукові обґрунтування напрямів її розвитку. Розкрито мету, перспективи та напрями розвитку цифрової економіки згідно з Концепцією розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018-2020 роки. Для успішного формування цифрової економіки виділено ефективно функціонуючі компоненти: нормативно-правова база; навички, необхідні учасникам економічних процесів для використання можливостей цифрових технологій; ефективні й підзвітні інститути.