ЗАПРОВАДЖЕННЯ ТА РОЗВИТОК СУЧАСНИХ ПЕРСОНАЛ- ТЕХНОЛОГІЙ В УПРАВЛІННІ ПЕРСОНАЛОМ - Кушинова , Н.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки)
Визначено підходи у вирішенні питань забезпечення конкурентоспроможності підприємств в умовах глобалізації національної економіки із застосуванням технологій ведення бізнесу та впливу етичних, культурних та соціальних чинників. Автором зазначено, що дослідження проблем з управління персоналом потребує розробки і запровадження принципово нових підходів до управління персоналом. З’ясовано, що швидке впровадження нових технологій, нових форм організацій виробництва, скорочення і навіть зникнення окремих підприємств, виникнення нових сфер зайнятості, комп’ютери, електронне спілкування та Інтернет змінюють способи ведення бізнесу і взаємодію людей у процесі управління персоналом на підприємстві. Сучасні умови ринкової економіки зумовлюють потребу в розробці принципово нових підходів до управління персоналом з усвідомленням того, що головним резервом підприємства є працівники, а за його межами – споживачі продукції, якість і конкурентоспроможність якої забезпечує персонал. У процесі дослідження визначено вплив професійних якостей та кваліфікаційних характеристик персоналу на економічне зростання організації та зазначено, що сучасне виробництво характеризується збільшенням використання високотехнологічної комп’ютерної техніки та автоматизацією технологічних процесів, а це, своєю чергою, вимагає подальшого вдосконалення підготовки кадрів, їх професійного добору та використання. Обґрунтовано необхідність розвитку системи управління персоналом із застосуванням на сучасних підприємствах нових інноваційних технологій та методів використання трудових ресурсів. Автором досліджено різноманіття управлінської діяльності та специфіка застосування і розвитку персонал-технологій в менеджменті персоналу. Визначено, що процес запровадження в практику управлінської діяльності теорії управління людськими ресурсами є ключовою проблемою фахівців з управління персоналом. Обґрунтовано доцільність застосування персонал-технологій у менеджменті персоналу інноваційноорієнтованих підприємств, де основна увага має приділятися новаторським ідеям в управлінні персоналом, забезпеченню використання результатів творчої активності працівників у господарській діяльності.