СУЧАСНИЙ СТАН ТА НАПРЯМИ РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМИ ІНВЕСТИЦІЯМИ ТА ПРОЕКТАМИ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА - Клименко , С.Є. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки)
Статтю присвячено актуальній темі щодо підвищення ефективності управління державними інвестиційними проектами шляхом взаємної участі держави, її інституційних структур, великого й малого бізнесу у формуванні йі використанні інноваційної інфраструктури та потенціалу. Розкрито сутність та законодавчі основи державно- приватного партнерства (ДПП) як форми ділових відносин між державним та приватним секторами економіки (у вигляді договорів про концесію, спільну діяльність, управління майном, змішаного договору тощо) з приводу реалізації проектів, що матимуть велику суспільну користь. Доведено, що ДПП може стати платформою для вирішення важливих соціально-економічних проблем, зокрема пов’язаних з відбудовою пошкоджених або зруйнованих об’єктів інфраструктури внаслідок збройного конфлікту на Східній Україні. За результатами аналізу вітчизняного ринку угод ДПП та сучасного стану реалізації державних інвестиційних проектів було встановлено, що протягом останніх двох років майже всі договори були укладені саме у формі концесії, а не ДПП; найбільше договорів укладено у сфері оброблення відходів і збору, очищення та розподілення води; за регіональною структурою найбільшими реципієнтапи фінансових ресурсів приватних партнерів були Полтавська, Миколаївська та Київська області; унаслідок постійного скорочення державного інвестування в об’єкти державної власності виникла велика диспропорція між портфелем державних інвестиційних проектів та їх виконанням; чинна вітчизняна нормативно-правова база з управління державними інвестиціями, ДПП та концесіями є фрагментарною та нестабільною. У статті висвітлено системні проблеми функціонування механізму державно-приватного партнерства в контексті управління державними інвестиціями, виявлено пріоритетні напрями їх подолання з метою приведення структури управління ДПП до вимог світового ринку ДПП. Розроблено рекомендації щодо приведення механізму ДПП у відповідність до міжнародних стандартів та кращої світової практики.