УПРАВЛІННЯ ДІЛОВОЮ АКТИВНІСТЮ АГРАРНО-ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Череп, О. Г.; Глушенко, Ю. М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2018)
Сучасний стан економіки спонукає підприємства до пошуку шляхів підвищення стабільності положення і ефективного використання ресурсів для досягнення максимального економічного ефекту. Досліджено сутність та особливості управління діловою активністю аграрно-промислових підприємств. Опрацьовано GHFWS українських та закордонних вчених. У дослідженЯХ було виділено основні тлумачення поняття «ділова активність». Ділова активність – це комплексна характеристика, яка втілює різні аспекти діяльності підприємства, а тому визначається системою таких критеріїв, як місце підприємства на ринку конкретних товарів, репутація підприємства як партнера, активність іноваційно-інвестиційної діяльності, конкурентоспроможність. Охарактеризовано основні показники оцінки ділової активності підприємства (внутрішні і зовнішні). Виокремлено умови й обставини для нормальної виробничо-господарської ситуації, при якій фінансові показники будуть зростати. Виконано коефіцієнтний аналіз на прикладі аграрно-промислового ПАТ «Райагропостач» на базі звітності за 2014-2016 рр. Зазначено, що аналізуючи коефіцієнтний показник, слід робити висновки про доцільність роботи аграрного підприємства, його рентабельність і прибутковість. На основі проведеного дослідження виділено 3 рівні ділової активності підприємства: високий (достатній), середній (задовільний), низький (незадовільний). Зазначено, що для ефективного функціонування аграрно- промислових підприємств доцільно використовувати кілька стратегій одночасно, щоб охопити усі фактори, як внутрішнього, так і зовнішнього середовища.