АКТУАЛЬНІСТЬ ІНВЕСТУВАННЯ У ПІДПРИЄМСТВА ВТОРИННОЇ ПЕРЕРОБКИ - Бугай , В.З.; Іпатько, М.І. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Статтю присвячено визначенню важливості проблем ресурсоефективності сучасних підприємств в умовах обмеженої кількості сировини, накопичення побутових та промислових відходів у країні та шляхи комплексного вирішення цих проблем. Проаналізовано стан накопичення та переробки відходів в Україні протягом 2011-2017 рр. та методи вирішення сучасної екологічної проблеми. У результаті дослідження сформовано пропозиції щодо збільшення частки використання матеріалів вторинної переробки у національному промисловому виробництві. Виявлено ряд переваг для підприємств у фінансовому та екологічному аспектах щодо застосування вторинної сировини у виробництві продукції. У сучасному економічному та екологічному стані переробка відходів для вторинного використання стала дуже актуальною темою, особливо для України. За результатами дослідження виявлено, що використання вторинних матеріалів є значно дешевшим та більш прибутковим ніж використання чистої сировини. Виявлено низку проблем стосовно збільшення кількості підприємств з переробки відходів, зокрема недостатність фінансування цієї галузі. Проблеми недостатності сировини та надлишку відходів можуть бути взаємно вирішеними, але це потребує значних грошових вливань. Розвиток бізнесу з переробки відходів є дуже перспективним з огляду на сучасні економічні, екологічні та соціальні умови. У статті описані проблеми переробки сміття в Україні та методи їх вирішення шляхом залучення інвестування у розвиток та розширення підприємств та заводів з переробки відходів у придатну до використання сировину.