ПЕРСПЕКТИВА РОЗВИТКУ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ ЗАПОРІЗЬКОГО РЕГІОНУ - Коваленко, А.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
У статі розглядається стан розвитку Запорізького регіону, порівнюється стан розвитку Запорізького регіону з іншими регіонами країни. Маючи один із розвинених регіонів, який займає 5 місце по кількості підприємств, він не відкриває весь свій потенціал. Запорізький регіон щороку збільшує рост збору податкових платежів, що дозволяє зробити більше кроків для загального розвитку Запорізького регіону. Однак пропорційно зростає й кількість податкових боргів. Щороку збільшується кількість грошових коштів, які не доходять до бюджету через неможливість підприємств виплачувати податки, та збільшується кількість списання податкових платежів через закриття підприємств. Проаналізована стратегія розвитку Запорізького регіону до 2020 року. Стратегія спрямована на розвиток усіх сфер. Однак на розвиток підприємницької діяльності планується спрямувати дуже низьку суму. Влада не планує розвивати підприємства. Запорізький регіон має багато проблем. Заробітна плата, екологічний колапс, закриття підприємств, наявність старого обладнання на підприємствах. Ці проблеми є причиною погіршення соціального та демографічного розвитку регіону. Запоріжжя є одним із найбрудніших регіонів країни. Головна мета податкової політики – це збір грошових коштів для виконання державою її функцій та для оптимізації розвитку підприємницької діяльності. Аналіз регіону дозволив зробити висновок, що в перспективі Запорізький регіон буде одним із найгірших. Нерентабельний спосіб управління податковою політикою може негативно відобразитися на результаті. Виділені основні проблеми розвитку регіону та запропоновані шляхи їх вирішення.