МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ВИЗНАЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СИСТЕМИ РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА ШЛЯХОМ КОМПЛЕКСНОГО ОЦІНЮВАННЯ ЙОГО РИЗИКІВ - Сейсебаєва, Н. Г.; Трещова, Е. О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
У статті за допомогою проведення компаративного аналізу визначено економічну сутність процесу ризик-менеджменту на підприємстві. Досліджено алгоритм формування системи ризик-менеджменту на вітчизняних підприємствах. Набуло подальшого розвитку визначення ризик- менеджменту як управлінської системи, що передбачає постійне виконання функцій прогнозування, аналізу, оцінювання, контролю та координації дій із виявлення та запобігання підприємницьким ризикам, із урахуванням ключових ендо- й екзогенних факторів ризику для повного усунення чи мінімізації їхнього негативного впливу, підвищення економічної ефективності та безпеки підприємства, а також забезпечення його розвитку. Доведено, що комплексна система ризик-менеджменту підприємства є сукупністю взаємопов’язаних функціональних елементів, обґрунтованих принципів і організаційно-економічних засобів, а також ресурсного забезпечення, спрямованих на координацію роботи щодо прогнозування, аналізу, оцінювання та контролю над ризиками, на які наражається підприємство, для забезпечення його ефективної діяльності та створення стратегічних перспектив розвитку. Опрацьовані сучасні науково-методичні підходи до оцінки ефективності системи ризик-менеджменту, що дало змогу удосконалити методичний підхід для визначення ефективності системи ризик-менеджменту ТОВ «СТЕК» шляхом комплексного оцінювання його ризиків. Зокрема, виділено три основні групи ризиків (фінансові, операційні, ринкові), на які наражається підприємство в процесі своєї господарської діяльності; здійснено добір відповідних показників, які комплексно характеризують ефективність системи ризик-менеджменту підприємства; відпрацьований спосіб врахування динаміки зміни значень цих показників та їх відхилення від нормативів для забезпечення більш точної оцінки ефективності системи ризик-менеджменту підприємства.