ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСНОЇ БАЗИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Череп, А. В.; Моісеєва, А. А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Харчова промисловість сьогодні є однією з провідних в українській промисловості та поступається лише чорній металургії. Ефективна та високопродуктивна харчова промисловість є пріоритетом у забезпеченні високої національної конкурентоспроможності. Ефективна діяльність підприємства насамперед залежить від того, якою кількістю і якістю ресурсів воно володіє. Оскільки кожне підприємство у своїй діяльності постійно використовує різні види ресурсів, постає проблема їх ефективного використання. Тому з’ясовано, що актуальним і важливим є аналіз стану використання ресурсної бази підприємств харчової промисловості. У статті розкрито сутність поняття «ресурсна база підприємства». Наведено відмінності і взаємозв’язок між поняттями «ресурсна база» та «ресурсний потенціал». Запропоновано виділяти матеріальні, трудові, фінансові та інформаційні ресурси як складові елементи ресурсної бази підприємства. А ресурсною базою підприємства запропоновано вважати сукупність матеріальних, трудових, фінансових та інформаційних ресурсів, що є в наявності підприємства, забезпечують процес виробництва та виступають ключовим фактором у забезпеченні господарської діяльності підприємства взагалі. Надано характеристику ресурсам підприємства харчової промисловості, а також проаналізовано сучасний стан їх використання. Базою для аналізу було обрано підприємство харчової промисловості ПрАТ «Пологівський олійноекстракційний завод». За результатами проведеного аналізу запропоновано шляхи поліпшення використання ресурсів підприємства. Встановлено, що дослідження ресурсної бази підприємств харчової промисловості повинно проводитися постійно, задля вчасного виявлення проблем, що знижують ефективність використання ресурсів підприємства та попередження зниження ефективності його діяльності загалом.