НЕМАТЕРІАЛЬНІ АКТИВИ ТА ЇХ ВПЛИВ НА НАУКОВО-ТЕХНІЧНИЙ ПРОГРЕС - Череп, О.Г.; Савчина, А.І. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
У статті розглянуто використання нематеріальних активів суб’єктами господарювання як основу інтелектуальної власності. Визнано, що саме нематеріальні ресурси виступають основним фактором формування конкурентних переваг підприємств на ринку, що сприяють підвищенню ефективності їхньої господарської діяльності. Виділено показники, на яких ґрунтується інтелектуальна власність, що розробляє стратегічні й тактичні підходи для забезпечення НТП. Проаналізовано основні моменти для удосконалення обліку нематеріальних активів та систематизовано основні труднощі, з якими стикаються підприємства України при оцінці об’єктів нематеріальних активів. Визначено зв’язок між нематеріальними активами та інтелектуальною власністю. Запропоновано критерії оцінки нематеріальних активів. Визначено об’єкти права інтелектуальної власності. Визначено основні методологічні та прикладні аспекти реалізації стратегічного управління нематеріальних активів на вітчизняних підприємствах. Досліджено основні напрями впливу нематеріальних активів для забезпечення науково-технічного прогресу. Проаналізовано показники ефективності використання нематеріальних активів у звітному періоді порівняно з попереднім періодом. Порівняно загальні показники надходження заявок на ОПВ за останні 4 роки. Розглянуто права на об’єкти промислової власності як частину інтелектуальної власності. Визначено причини відсутності значущого впливу нематеріальних цінностей на фінансово-господарську діяльність вітчизняних підприємств.