СИСТЕМНИЙ ХАРАКТЕР ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Череп, О.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Досліджено сутність понять «інновація», «інноваційна діяльність», «інноваційний розвиток». Установлено, що більшість тлумачень пов’язує інноваційний розвиток із певним процесом, розглядаючи його як певну впорядковану послідовність взаємопов’язаних дій з розробки та впровадження інновацій та оновлення виробничо-технічної бази (або всього підприємства), що виконуються задля отримання необхідного економічного або фінансового результату. Доведено, що згідно з фазовим підходом інноваційний розвиток являє собою сукупність етапів інноваційного розвитку (від концентрації ресурсів до розподілу доходу від інноваційної діяльності). Визначено, якщо за мету ставиться отримання економічного або фінансового ефекту, то інноваційний розвиток пропонують розглядати як спосіб досягнення результату завдяки розробці або впровадженню новацій; якщо за мету поставлено розробку системи управління, то інноваційний розвиток розглядається як здатність підприємства розвиватися. Тому запропоновано авторське визначення сутності поняття інноваційний розвиток підприємств. Запропоновано системний підхід до формування механізму інноваційного розвитку підприємства та охарактеризовано його складові.