СТАБІЛЬНІСТЬ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ – ЗАПОРУКА УСПІХУ РЕФОРМ ІЗ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - Арабчук, Я. І. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Управління в широкому сенсі є об’єктивним процесом упорядкування певних систем, що полягає в забезпеченні цілісної й позитивної спрямованості їх функціонування, підтримання заданих параметрів для досягнення мети шляхом обміну інформацією й комунікації між їхніми підсистемами. Для збереження цілісності держави категорія соціальної зв’язаності характеризує єдність устремлінь соціуму під час колективної діяльності, що є, по суті, основним процесом державного будівництва. Звідси, демократичні перетворення, що відбуваються в Україні, потребують нових підходів до формування державної політики, пошуку механізму реформування місцевого самоврядування та корінних змін у діяльності органів публічної влади. У статті здійснено філософський та соціально-економічний аналіз стану державного будівництва і, зокрема, децентралізації в Україні як основи формування самодостатніх органів публічної влади через об’єднання територіальних громад як механізму укрупнення територій і кардинальних змін принципів формування їхнього ресурсного й фінансового потенціалу. Виокремлено актуальні теоретичні й практичні проблеми децентралізації, регулювання бюджетних процесів та їх удосконалення для суттєвого поліпшення надання публічних послуг населенню та залучення його до державотворчих процесів. Акцентовано, що реформа з децентралізації є ключовою в розбудові держави, що дозволить правильно побудувати систему управління державою і створить ресурсні умови для розвитку громадянського суспільства. Головна стратегічна мета реформи – створення комфортного та безпечного середовища для життя людини в Україні – може бути досягнута шляхом побудови ефективної системи влади на всіх рівнях (громада – район – регіон), передачею максимально можливої кількості повноважень на найближчий до громадянина рівень – громадам. Від належно організованого механізму управління бюджетним процесом залежить соціально-економічне становище громади, регіону, а отже, і країни загалом, що слугуватиме створенню умов для динамічного розвитку регіонів і наданню якісних та доступних суспільних послуг громадянам.