ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТОК ІННОВАЦІЙНИХ СЕКТОРІВ РИНКУ ТУРИСТИЧНИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ - Вишняков, В.М.; Турчина, К.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Стаття присвячена формуванню нових інноваційних секторів туристичного ринку, які значно зможуть поліпшити розвиток туристичних послуг України. Зараз туризм відіграє важливу роль в економічному розвитку держави, стимулює розвиток елементів інфраструктури – готелів, ресторанів, підприємств торгівлі тощо. Туристична галузь зумовлює збільшення доходної частини бюджету за рахунок податків. Крім цього, туризм має широкі можливості для залучення іноземної валюти й різних інвестицій. Не менш важливою економічною функцією туризму є диверсифікація економіки, яка утворюючи галузі, обслуговує індустрію туризму, забезпечує зростання доходів населення та підвищення рівня добробуту нації. Туризм є важливим інструментом зміцнення думки про Україну у світі, формує наші цінності та сприяє розвитку привабливості країни, яка є результатом багатовікового культурного обміну, мовного розмаїття і творчості. Сучасна туристична галузь зазнає значних змін через перехід на більш досвідчені продукти, а також через швидке зростання ринку. Трансформація висуває високі вимоги до туристичної галузі кожної країни, саме інновації в туристичній галузі допомагають залишатися цікавим та популярним для вибагливих туристів двадцять першого століття. З’явилися нові пріоритети: інтелектуалізація виробничої діяльності, екологічність (зелена економіка), використання високих та природоохоронних технологій тощо. Уже не існує сумнівів щодо необхідності переходу туристично-рекреаційної індустрії України на інноваційну модель економічного розвитку. Практика доводить, що саме інноваційні зрушення на сучасному етапі розвитку галузі здатні забезпечити її конкурентоспроможність, підвищити якість послуг, забезпечити високі показники економічного росту.