ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНОГО СТАНОВИЩА РИНКУ ПОСЛУГ УКРАЇНИ - Вишняков , В.М.; Шалда, К.Є. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Сьогодні сфера послуг — це одна з найперспективніших галузей економіки країни, яка постійно розвивається. Після здобуття незалежності Україна сформувала нову структуру ринку послуг, основними суб’єктами якого були державні спеціалізовані підприємства, що надавали необхідні послуги населенню. На початку XXI ст. підприємства державної, комунальної форм власності продовжують домінувати на ринку послуг (оздоровчі, освітні, житлово-комунальні послуги тощо). Однак у країнах із розвинутою ринковою системою господарювання основою ринку послуг є малі підприємства, засновані на приватній власності. Зростаюча роль ринку послуг у світовій економіці характеризує підвищений інтерес учених-економістів до теоретичних і практичних аспектів розвитку сфери послуг. Наведено опис та властивості поняття ринку послуг. Розглянуто динаміку ринку послуг в Україні та досліджено функціонування окремих його складових. Проаналізовано особливості сучасного становища сфери послуг в Україні. Визначено основні проблеми формування конкурентоспроможного ринку послуг України на світовій арені. Запропоновано курс та завдання щодо розвитку перспективних напрямів українського ринку послуг. Також розглянуто основні тенденції розвитку ринку послуг в Україні, включаючи їх особливості та складові. Наведено показники туристичних потоків за останні 5 років та обґрунтовано динаміку їхнього зростання. Крім того, розглянуто послуги готельно-ресторанного бізнесу, надання реклами та недоліки. Більш детально досліджено послуги ІТ, а також фактори, які впливають на загальний розвиток сфери послуг. Розглянуто й досліджено основні тенденції зростання сфери послуг України, а також проведено дослідження розвитку ІТ-послуг та їх вплив на загальне формування галузі обслуговування. Розглянуто телекомунікаційні послуги та освіту. Проаналізовано особливості структурних елементів ринку послуг України та визначені можливі напрями економічної діяльності для стійкого розвитку ринку послуг та його виходу на міжнародний рівень.