ЯКІСТЬ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ ТА ПОЛІТИЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Колобердянко, І.І.; Романова, А.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
У статті на основі аналізу понять «рівень» та «якість» життя досліджено сучасний стан якості життя населення України. Використовуючи відповідні критерії, проаналізовано основні показники, що впливають на якість життя в сучасних умовах, зокрема, здоров’я людей, споживання та освіта. Показано, як це впливає на середню тривалість життя жінок і чоловіків та позначається на причинах їх смертності. У зв’язку з цим проаналізовано склад споживчого кошика українця та зміну вартості окремих його складових. При цьому увага приділяється порівняльному аналізу мінімальної заробітної плати у 2017 та 2018 рр. Виходячи із встановленого прожиткового мінімуму українців, визначено відсоток населення, що проживає за межею бідності, та порівняно зі стандартами ООН щодо добових витрат на споживання і харчування. Враховуючи значний вплив освіти на якість життя, розглянуто проблеми української системи освіти та порівняно кількість студентів ВНЗ за джерелами фінансування за 2015-2018 навчальні роки. Наведено індекси, які оцінюють якість життя через систему розроблених індикаторів та показників, що спрямовані на вивчення окремих сторін життя людини і суспільства. Детально проаналізовано Індекс людського розвитку (ІЛР) населення України та методики його розрахунку. З’ясовано відмінності між Україною та іншими країнами за такими показниками, як тривалість життя при народженні та кількість років, яку людина присвятить навчанню. Розглянуто значення індексу людського розвитку, яке отримала Україна за 2017 рік, та її місце в рейтингу серед 189 країн світу. Досліджено зміну ІЛР з урахуванням соціально-економічної нерівності, наведено коефіцієнти для порівняння проявів нерівності в Україні, Росії та Казахстані. Наведено категорію, до якої відноситься Україна за ранжуванням на основі ІЛР.