КОМПЛЕКСНІ РЕФОРМИ ОПОДАТКУВАННЯ СУБ’ЄКТІВ МАЛОГО І СЕРЕДНЬОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ - Олейнікова, Л.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Досліджено ризики та проблеми спрощеної системи оподаткування суб’єктів малого і середнього підприємництва (МСП). Охарактеризовано інструменти системи оподаткування для суб’єктів малого та мікро-підприємництва. Установлено, що сьогодні спрощена система оподаткування є практично єдиною дієвою та всеохоплюючою формою державної підтримки малого бізнесу в Україні. При цьому, в Україні МСП розглядається виключно з фіскальної точки зору, що призводить до постійного скорочення навіть існуючих стимулів та державної допомоги, намагання максимально фіскалізувати і поставити під контроль діяльність МСП. Зазначено, що останнім часом відбувалося обмеження застосування спрощеної системи оподаткування для суб’єктів малого та мікро-підприємництва. Були зменшені порогові значення доходу, що дає право на застосування спрощеної системи оподаткування, розпочато процес впровадження фіскальних реєстраторів господарських операцій для суб’єктів малого та середнього бізнесу. Зазначено критерії визначення МСП у країнах ЄС та в Україні і виокремлено проблеми за виміром у національній валюті нашої країни, які не зовсім відповідають фактичному розумінню малого та середнього суб’єктів господарювання. Виконано оцінку частки суб’єктів великого, середнього, малого та мікропідпрємництва в загальній доданій вартості за витратами виробництва суб’єктів господарювання за видами економічної діяльності. Визначено напрямки реформування податкової системи України. Внесено пропозиції щодо реформування системи оподаткування на загальноєвропейських підходах до оподаткування МСП.