АНАЛІЗ ПРОБЛЕМНИХ АСПЕКТІВ ІНТЕРНЕТ ТОРГІВЛІ В СФЕРІ ОПОДАТКУВАННЯ В УКРАЇНІ - Проскуріна, Н.М.; Конєва, А.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті досліджено та систематизовано діючу нормативно-правову базу з питань реєстрації, регулювання господарської діяльності, здійсненні розрахункових операцій, ведення бухгалтерського обліку та системи оподаткування на підприємствах, що здійснюють діяльність за допомогою мережі Інтернет з метою визначення векторів її подальшого розвитку та удосконалення. Аналіз проведено на основі Конституції України, Господарського кодексу України, Податкового кодексу України, Кримінального кодексу України, Цивільного кодексу України, Закону України «Про електронну комерції», Закону України «Про захист прав споживачів», Правил продажу товарів на замовлення та поза торговельними або офісними приміщеннями, Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами. Дослідження відбувалося з використанням методів систематизації та узагальнення. Виділено ключові проблемні аспекти правового регулювання сфери електронної комерції в Україні. Проаналізовано поняття, особливості та проблеми ведення електронного бізнесу, що дало можливість запропонувати шляхи удосконалення законодавчого регулювання даної сфери. Одним із головних проблемних аспектів оподаткування у сфері інтернет-торгівлі визначено існування продавців які є незареєстрованими юридичними або фізичними особами. Визначено, що усі зазначені недоліки ускладнюють оцінку обсягів отриманих доходів у даній сфері та, як наслідок, значно зменшують надходження податків та зборів до державного бюджету країни. Тому, з метою пошуку методів детінізації та стимулювання розвитку сфери електронної комерції запропоновано варіанти зменшення податкового навантаження на зазначені суб’єкти господарської діяльності.