ЗАХОДИ ЩОДО ПОКРАЩЕННЯ КРЕДИТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ УКРАЇНИ - Череп, О.Г.; Куц , Г.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
У статті автори порушують важливе питання – використання заходів щодо поліпшення кредитної роботи українських комерційних банків у сучасних умовах. Найбільш поширеним напрямом діяльності комерційних банків є надання позик та впровадження кредитної політики. Кредитні операції надають комерційним банкам основну частину доходу. Проте аналіз ситуації в банківському секторі свідчить про те, що банки іноді зазнають фінансового краху через надзвичайно ризиковану кредитну політику. У зв’язку з цим актуальною є проблема мінімізації ризиків кредитування комерційним банкам. Банки повинні управляти своїм кредитним ризиком так, щоб максимізувати їхні потенційні прибутки, одночасно намагаючися мінімізувати ризики, безпосередньо пов’язані з механізмом надання та повернення банківських кредитів. Автори проаналізували типові проблеми та недоліки кредитної діяльності українських комерційних банків. У статті запропоновано набір типових заходів щодо покращення кредитної діяльності та подолання впливу негативних факторів. Проаналізовано ризики, притаманні застосуванню вказаних заходів. Наведені заходи можуть сформувати типову програму дій і слугувати основою для розробки плану заходів для покращення кредитної роботи комерційного банку. Упровадження заходів, наведених у статті, може значно покращити ефективність кредитування більшості вітчизняних комерційних банків та підвищити ефективність управління кредитними ризиками. Упровадження таких заходів сприятиме популяризації банку серед організацій та населення та підвищить його конкурентоспроможність на банківському ринку. Враховуючи ризики та деяку адаптацію до специфіки діяльності конкретного комерційного банку, перелічені заходи допоможуть подолати найбільш типові проблеми та недоліки кредитних робіт комерційних банків.