ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ КАДРОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Малтиз , В.В.; Метельська, Н.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Персонал є найважливішою функціональною підсистемою підприємства й цінним ресурсом інноваційного розвитку. Маючи особливі стратегічні й оперативні функції, людський чинник відіграє центральну роль в інтелектуалізації та інформатизації виробництва. В сучасних умовах виникаєнеобхідність використання з максимальною продуктивністю наявного в організації людського потенціалу як головної конкурентної переваги, а кадровий менеджмент стає ключовою ланкою менеджменту організації, оскільки спрямовує ресурси організації на оптимізацію управлінських витрат і досягнення цілей організації шляхом актуалізації професійного, інтелектуального й інноваційного потенціалів співробітників організації. У статті розглянуто поняття «кадровий потенціал», основні підходи до його визначення, методи ефективного управління кадровим потенціалом, основні методи його оцінки та перспективи розвитку в сучасних умовах, а також сформовані основні шляхи оптимізації роботи положення кадрового потенціалу в Україні. Також у статті проаналізовано зміст таких категорій, як трудові ресурси, трудовий потенціал, кадровий потенціал, розглянуто наявні підходи до їх визначення. Визначено сутність кадрового потенціалу як сукупність наявних та потенційних здібностей і можливостей кадрів підприємства, які використовуються або можуть бути використані в певний момент часу, щоб забезпечити виконання завдань перспективного розвитку підприємства. Виділено головні складники кадрового потенціалу підприємства. Визначено основні напрями підвищення ефективності використання кадрового потенціалу. Розглянуто основні принципи формування кадрового потенціалу на підприємствах. Визначено групи загальних та специфічних принципів, які впливають на розвиток кадрового потенціалу підприємства. Висвітлено складові процесу формування кадрового потенціалу. Розглянуто підходи щодо оцінювання кадрового потенціалу промислового підприємства. Визначено доцільність застосування різних методик оцінки в сучасних умовах. Запропоновано систему оцінювання кадрового потенціалу підприємства. Можливість та необхідність оновлення кадрової сфери в період переходу до європейського стилю життя.