МОНІТОРИНГ СТАНУ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Попова, А.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Результати проведеного аналізу основних показників стану фінансово-економічної безпеки України показали глибокий занепад і багаторазове відставання розвитку економіки України порівняно з показниками багатьох економічно високорозвинених країн. У дослідженні використовувалися, насамперед, дані Всесвітнього банку як установи, що має визнаний авторитет в усьому світі. Порівняння базових показників, які характеризують стан економіки будь-якої країни, свідчить про неуспішність проведених ринкових реформ в Україні, а також негативні тенденції у вітчизняній економіці впродовж понад чверть століття, на відміну від багатьох інших країн. Саме відсутність довгострокової програми національного розвитку країни, яка б мала виважено, послідовно та на постійній основі реалізовуватися в усіх галузях і сферах суспільства, зумовила стійкий критичний стан вітчизняної економіки. Подальше нехтування фінансово-економічною безпекою, тим більш в умовах постійної зміни як зовнішнього, так і внутрішнього середовища, може призвести до катастрофічних некерованих наслідків. Особливого значення в цьому сенсі набуває системне осмислення показників реального стану вітчизняної економіки, без чого не є можливим визначення необхідних напрямів і заходів для економічного зростання України як на найближчу, так і на віддалену перспективу. Обґрунтована необхідність термінової розробки і впровадження такої системи дієвих заходів, яка дозволить стабілізувати економічний стан країни та відновити її фінансово-економічну безпеку, що стає особливо актуальним в умовах глобалізації світової економіки та участі України в цих процесах.