СУТНІСТЬ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ТА ЇЇ СКЛАДОВІ - Северина, С.В.; Власенко, А.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
У статті розглянуто існуючі підходи до визначення поняття «система економічної безпеки підприємства». Запропоновано розглядати комплексну систему економічної безпеки підприємства як комплекс цілеспрямованих дій, що здійснюються спеціальними службами, підрозділами підприємства, спрямованих на досягнення та підтримку належного рівня фінансово-економічної безпеки підприємства, що формується під впливом факторів внутрішнього та зовнішнього середовища з метою підвищення конкурентоспроможності підприємства, оптимізації управління технологічним процесом і матеріальними, трудовими та фінансовими ресурсами. Визначено основні моменти при розробці комплексної системи забезпечення економічної безпеки підприємництва. Запропоновано структуру системи управління фінансово-економічною безпекою. Вона включає мету, завдання, об’єкти та суб’єктів, фактори внутрішнього та зовнішнього середовища. Окрім виділених елементів системи забезпечення фінансово-економічної безпеки, до її складу повинні ввійти такі складові: методи, засоби, принципи та ресурси. Систему управління економічною безпекою умовно можна розділити на два рівні: перший – рівень, на якому функціонує суб’єкт управління, тобто координуючий рівень; другий – виконавчий – сфера функціонування об’єкта управління. Доведено, що ефективне функціонування механізму управління економічною безпекою підприємства можливе за умови використання відповідних засобів, що забезпечують умову функціонування. До таких засобів можна віднести нормативно-правові (законодавчі, адміністративні акти та ін.), організаційні (різноманітні інститути по забезпеченню економічної безпеки, структурні підрозділи підприємства), ресурсні (фінансові, інформаційні, кадрові, маркетингові), методичні (моделі оптимізації, сценарії, методики оцінки). Визначено перелік основних принципів побудови системи фінансово-економічної безпеки, до яких відносять системність, своєчасність, правомірність, безперервність, економність, плановість, взаємодію, компетентність, поєднання гласності та конфіденційності.