ФОРМУВАННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ НА ЗАСАДАХ САМОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Череп, А.В.; Романова, А.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
У статті на основі аналізу поняття «продовольча безпека» досліджено рівень самозабезпеченості українського населення найважливішими промисловими товарами. Визначено зв’язок продовольчої безпеки з продовольчою незалежністю, а також місце та шкоду продовольчої безпеки в системі національної безпеки. Виділено показники, на яких ґрунтується спеціальна методична база, що розробляє стратегічні і тактичні підходи до вирішення продовольчої проблеми. Запропоновано критерії оцінки продовольчої безпеки України. Визначено фактори, що здійснюють вплив на стан та розвиток продовольчої безпеки України, а саме на рівень залежності від імпорту по окремих важливих видах продукції. Досліджено основні напрями впливу державної політики України в зазначеній сфері. Визначено залежність продовольчої безпеки від базового потенціалу її сільськогосподарського виробництва. Проаналізовано показники, що впливають на ступінь забезпеченості продовольчої безпеки, а саме: індекси споживчих цін на окремі види товарів у 2018 році, товарну структуру імпорту сільськогосподарських та продовольчих товарів, продовольчу самозабезпеченість у виробництві «стратегічних сільгосптоварів», товарну структуру зовнішньої торгівлі за деякими видами сільськогосподарської продукції у січні-серпні 2018 року. Порівняно загальні показники імпорту та експорту у січні-серпні 2018 року та визначено значення експорту в розвитку національної економіки України. Визначено втрати від імпорту, та наслідки, що суттєво впливають на економіку України та рівень життя населення. Розроблено заходи для Кабінета Міністрів України та Міністерства аграрної політики щодо забезпечення продовольчої безпеки України, усунення та мінімізації основних загроз, забезпечення доступності та високої якості продовольства для всіх верств населення.