ЕФЕКТИВНІСТЬ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ЗАСАДАХ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Череп, О.Г.; Ульяшин, І.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Встановлено, що головною метою інноваційної діяльності торговельних підприємств є створення нового продукту (послуги) та максимізація прибутку від їхньої реалізації. Виокремлено чинники, які впливають на розвиток інноваційного процесу. Обґрунтовано доцільність здійснення інноваційної діяльності та розробки заходів щодо підвищення ефективності такої діяльності, особливо торговельних підприємств в умовах жорсткої конкуренції. Досліджено методики оцінки ефективності інноваційної діяльності торговельних підприємств. Визначено, що інновації здебільшого пов’язані із суттєвими або радикальними змінами в роботі підприємства, тому завжди містять значний ризик отримання втрат від застосування інноваційних рішень чи впровадження інноваційного продукту. Охарактеризовано причини невизначеності і, спричинені ними, ризики, які пов’язані із впливом факторів макро- і мікросередовища. Запропоновано заходи щодо мінімізації ризиків інноваційної діяльності торговельних підприємств. Обґрунтовано доцільність вибору підприємством інноваційної стратегії свого розвитку. Внесено пропозиції щодо розвитку інноваційної діяльності з метою підвищення конкурентоспроможності торговельних підприємств.