КОНКУРЕНТНИЙ ПІДХІД ЩОДО ФОРМУВАННЯ РИНКОВОЇ СТРАТЕГІЇ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Іванов, М.М.; Prokofiev, I.S. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Стаття присвячена актуальним питанням формування сучасної конкурентної ринкової стратегії промислових підприємств. Було розглянуто питання виявлення актуального рівня конкурентних переваг на промисловому ринку. Встановлено відмінності промислового ринку у рамках формування конкурентної стратегії підприємства. Побудовано матрицю ринкових ситуацій згідно рівня конкурентних переваг підприємства, яка розглядає рівень конкурентних переваг як відносну величину та враховує дії конкурентів на заданому ринку. Розглянуто ймовірні причини, за яких досліджуване підприємство може опинитися в однієї з розглянутих ситуацій, та було проведено описовий аналіз відповідно кожної ситуації. Також прогнозовано негативні наслідки, що можуть вплинути на підприємство, розглянуто можливості їх уникнення. Окремо слід зазначити, що в статті було надано рекомендації з підходів до формування конкурентної стратегії для досліджуваного підприємства, які виходять з прогнозованих ситуацій. Представлено відповідні висновки щодо процесу формування актуальної конкурентної стратегії на промисловому ринку.